Zit je paard niet zo lekker in zijn vel of presteert hij minder dan je verwacht? Veel paarden hebben last van iets wat je niet kunt zien: maagzweren. We leggen je in deze blog uit wat maagzweren zijn, hoe je ze kunt voorkomen en welke producten een veilige helpende hand bieden.

Wat zijn het en wat zijn de symptomen?

Maagzweren zijn kleine, pijnlijke wondjes op de maagwand. Hierdoor kunnen paarden hun eetlust verliezen waarna ze afvallen en zelfs verzwakken. Helaas zijn de symptomen moeilijk te herkennen, want maagzweren kan je op het eerste gezicht niet zien. Toch is het goed om alert te blijven. Wanneer je symptomen zoals een verminderde prestatie, zure houding, slechte vacht, tandenknarsen, kieskeurig eten en gewichtsverlies opmerkt, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Om maagzweren met zekerheid vast te stellen moet je een gastroscopie uit laten voeren door de dierenarts.

Oorzaak

Een deel van de maag van het paard wordt beschermd tegen het zuur dat door de maag wordt geproduceerd. Dit zuur helpt vervolgens de maag om het voer te verteren. Maar, een paardenmaag is snel leeg en omdat de maagzuurproductie nooit stopt, ontstaat er een probleem wanneer het paard niets te eten heeft. Bij intensieve beweging zoals galopperen kan het zuur opspatten tegen het onbeschermde deel van de maagwand. De maagwand raakt dan beschadigd en er kunnen maagzweren ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kan je maagzweren voorkomen met de volgende tips! Zorg er voor dat je paard altijd ruwvoer zoals hooi tot zijn of haar beschikking heeft, dit helpt de zuurgraad te verminderen.  Daarnaast is het belangrijk om het voer over meerdere kleinere porties te verdelen. Op deze manier raak de maag noit leeg. En tot slot is de kans op maagzweren kleiner als je situaties die mogelijk stress opleveren bij je paard, probeert te vermijden. 

Behandeling

Om maagzweren te behandelen moet het maagzuur geneutraliseerd worden of moet de maag beschermd worden tegen het zuur. Cavalor Gastro Aid schiet hierbij te hulp. Het is een poedervormig mengsel dat de zuurproductie in de maag neutraliseert, het maagslijm beschermt, een genezend effect heeft op maagzweren en een kalmerende en pijnstillende werking heeft. Als je paard minder eetlust heeft of als het moeilijk is om het poeder toe te dienen, kun je ook kiezen voor de Cavalor Gastro Aid pasta. Beide producten zijn een veilig en effectief alternatief om de maagwand te beschermen zonder de goede bacteriën in de darmen te schaden. Bestel Cavalor Gastro Aid hier.