Mondstukken deel 2

Als bitspecialist geven we je graag een inkijkje in de ontzettend interessante wereld van alle verschillende mond- en kaakstukken. Eerder vertelden we je al meer over de verschillende materialen van de TRUST bitten en lichtten we de eerste zes Sweet Iron mondstukken uit. Nu is het tijd voor de laatste zes.

De Sweet Iron bitten zijn voor ieder paard geschikt en zijn te herkennen aan de blauwe kleur. Dit materiaal helpt het paard bij het beter aannemen van het bit en zorgt ervoor dat er meer schuim geproduceerd wordt. Daarnaast heeft het Sweet Iron bit de meeste variatie in mondstukken met ieder zijn eigen werking. Hieronder lichten we de laatste zes uit:

  

1. Dr. Bristol

Het dr. Bristol mondstuk is een dubbelgebroken mondstuk met een plat tussenstukje. Tijdens ontspanning ligt dit tussenstukje plat op de tong en oefent het lichte druk uit. Wanneer het paard met de tong tegen het bit aan komt en de controle dreigt over te nemen, kantelt het tussenstukje waardoor het bit een scherpe inwerking op de tong heeft. Dit bit kan geschikt zijn voor sterke paarden of paarden die trekken.

  

 2. Waterford 

Een waterford mondstuk bestaat uit een reeks afgeronde schakels. Het is een flexibel bit dat zich naar de mond van het paard vormt en een gelijkmatige druk creëert. Ook kan het  in alle richtingen bewegen waardoor het paard het bit moeilijk kan vastpakken zodat de ruiter de juiste controle behoudt. Dit bit is niet geschikt voor onervaren ruiters. In zachte handen is dit mondstuk vriendelijk maar met een harde hand kan het bit scherp zijn.

  

3. Arched

Het arched mondstuk is een stang met een lichte buiging. Door de buiging in het bit is er ruimte voor de tong en wordt de druk verspreid over de tong, de lagen en de lippen. Met het arched mondstuk heb je een gelijkmatige drukverdeling in de mond.

  

4. Lage tongboog

Dit mondstuk is een stang met een lage tongboog. De stang geeft lichte tongvrijheid en zorgt voor een goede drukverdeling op de lagen. De poort creëert ruimte voor de tong en vermindert de druk op het midden van de tong van het paard. Meer tongvrijheid is ideaal voor paarden die een gevoelige tong hebben of paarden die hun tong uitsteken.

  

 5. Medium tongboog

De naam van dit  mondstuk zegt het al; het  is een stang met een medium tongboog. De tongboog zorgt voor meer tongvrijheid. De poort creëert ruimte voor de tong en vermindert de druk op het midden van de tong van het paard. Meer tongvrijheid is ideaal voor paarden die een gevoelige tong hebben of paarden die hun tong uitsteken.

  

6. Wideport segundo

De wideport segundo is een dubbelgebroken mondstuk met een tongboog. In tegenstelling tot de andere mondstukken met tongbogen, kan dit mondstuk los bewegen wat enige zijdelingse flexibiliteit creëert. Door de tongboog komt er minder druk op de tong, maar wordt de druk verdeeld over de lagen. Doordat de tongboog kan bewegen vinden paarden het over het algemeen moeilijk om op dit mondstuk te leunen en de tong over het bit te gooien.

Lees ook onze andere bitten blogs:

Kennis | Kies je voor de bustrens of watertrens?

Gastblog | TRUST Equestrian: welk bit werkt voor jouw paard?

Kennis | Mondstukken deel 1