Alles wat je wil weten over scheermodellen

   

Nu je weet hoe je moet scheren, is het de vraag wat je gaat scheren. Er zijn namelijk verschillende modellen mogelijk. De modellen zijn afhankelijk van het type en intensiteit van arbeid die jouw paard moet verrichten. Lees alles over de verschillen in onderstaande blog. 

Niet iedereen kiest ervoor zijn paard volledig te scheren. Er zijn verschillende modellen mogelijk. De modellen zijn afhankelijk van het type en intensiteit van arbeid die jouw paard moet verrichten.

       

•             Het dekenmodel

Dit model is geschikt voor paarden die normale arbeid verrichten in de winter. Het gehele paard wordt geschoren, behalve het model van een uitrij deken op de rug van je paard. Daar laat je de haren staan. Zo kan het paard tijdens de training zijn warmte kwijt, zweet hij niet al te veel, maar is toch nog enigszins beschermd.

   

•             Borst en buik streep

Paarden die zonder deken staan en dus een dikke wintervacht hebben, kunnen soms hun warmte niet goed kwijt. De borst en buik streep is enkel een geschoren streep vanaf de keel van je paard, langs de onderkant van de hals, tussen de voorbenen door tot en met onderkant van de buik. Als je voor dit model kiest blijft er relatief veel haar over, maar dat is ook noodzakelijk. Dit model wordt namelijk vooral toegepast bij paarden die veel stilstaan, waardoor wat extra warmte geen kwaad kan.

   

•             Full body clip

Dit model zie je eigenlijk het vaakst en wordt gebruikt voor paarden die intensief getraind en/of op wedstrijd uitgebracht worden. Op het moment suprême kunnen de paarden namelijk behoorlijk gaan zweten en bij overtollige haren kan dat erg onaangenaan zijn voor de dieren. Bij het full body clip model wordt zoals de naam al doet vermoeden alles weggeschoren.

   

•             Hoog streepmodel

De hals, buik en billen van je paard worden tot de helft geschoren en het hoofd kan volledig of half geschoren worden. Op deze manier kan je paard op de plaatsen waar hij het meeste zweet zijn warmte beter kwijt.

   

•             Laag streepmodel

Moet je paard licht werk verrichten in de winter en kan hij zijn warmte daarbij niet goed kwijt? Dan is dit model wellicht geschikt. Dit model is vergelijkbaar aan het borst/buik streep model, alleen wordt hierbij ook de het onderste deel van de zijkant van de buik en de billen geschoren.

   

•             Jachtmodel

Bij het jachtmodel wordt in principe alles geschoren behalve de benen en de plek waar het zadel komt te liggen. Zo zijn de benen van je paard of pony nog beschermd tegen de kou.

   

   

Afbeelding

Lees ook: Scheren kun je leren