In deze blog gaat Bavaria 0.0 eventing ruiter, Aliene Ruyter, iets vertellen over de voeding van haar paarden. Naast haar internationale eventing carrière met twee deelnames aan de jeugd Europees kampioenschappen en een senioren Europees kampioenschap, interesseert ze zich ook in diervoeding. Dit studeert ze aan de universiteit van Wageningen, waar ze bezig is met haar laatste jaar en afstudeeronderzoeken van haar master Animal Sciences.

Bavaria 0.0 rider Aliene Ruyter

Waar begint de basis van een goede voeding voor je sportpaard

Goede voeding voor onze sportpaarden begint bij het ruwvoer. Het volledige rantsoen van de paarden bestaat ongeveer uit 80% ruwvoer. Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er nou precies in zit. Wij halen ons ruwvoer van eigen land in 

Bavaria 0.0 rider Aliene Ruyter

Noord-Holland, dus we kunnen zelf een beetje sturen hoeveel droge stof we willen.Ik laat na het maaien het gras een paar dagen op het land liggen zodat we ongeveer 75% droge stof hebben. Tevens streven we ook naar een hoger eiwit en lager suiker gehalte. We laten al het ruwvoer volledig testen op energiewaarde, structuurwaarde, eiwitwaarde, mineralen en sporenelementen. Zodra we deze weten berekenen we wat de paarden nodig hebben voor elke waarde. Dit verschilt erg per paard en is sterk afhankelijk van het gewicht en de arbeid die het paard moet verrichten. Zo kunnen we het krachtvoer daarop laten passen. Het lastige voor de eventingpaarden is dat ze best veel hoog verteerbaar eiwit nodig hebben met de juiste waardes aan aminozuren, en dat is lastig te halen in hooi en voordroogkuil. Daarom sturen we dat bij met luzerne en krachtvoer.

Wanneer geef je supplementen bij?

De eventingpaarden moeten wedstrijden lopen van 6-10 minuten op hoge snelheid, dus daar moeten ze genoeg energie voor hebben. Wij willen natuurlijk niet dat die energie van snelle suikers komt, daarom voeren wij vet bij. Het kan bij een paard best lang duren om zijn vetmetabolisme optimaal te hebben voor een wedstrijd en dat vet dus optimaal te gebruiken voor langzame energie. Dus voeren wij vrijwel meteen hoog vet ook bij jonge paarden bij.

Na zware trainingen geef ik bietenpulp met elektrolyten. De extra eiwitten in de bietenpulp en elektrolyten dienen als een soort ‘’after workout shake’’ om het herstel te bevorderen. Het zweet van een paard wordt gezien als hypertonisch. Dat betekend dat er een hogere concentratie  aan elektrolyten in het zweet zit vergeleken met andere lichaamsvloeistoffen. Als dit zweet verloren gaat verliest het paard een behoorlijk deel aan elektrolyten. Eventingpaarden kunnen wel 15 liter aan zweet verliezen op de dag van de cross. Daarom is het belangrijk dit mee te nemen in het rantsoen.


Een goed voorbeeld van een fijn elektrolyten supplement is de Cavalor Electroliq Balance.

Hoeveel en hoe vaak voer je?

Wij voeren de paarden 5x per dag hooi en 2x per dag hardvoer met luzerne. Bovendien geven we eerst ruwvoer en een uurtje later pas krachtvoer. Dit allemaal op een vast schema. Dit is voor ons super zodat de paarden continue hooi hebben en niet met een lege maag staan. Het nadeel is wel dat dit weer lastiger is op wedstrijd omdat je dat volle schema misschien moet aanpassen op de wedstrijd dagen. De vuistregel is 1kg ruwvoer per 100 kg paard. Dus een paard van 600kg moet minimaal 6 kg ruwvoer (droge stof) hebben. Bij deze vuistregel is het erg belangrijk om de droge stof te weten. Ons ruwvoer heeft een droge stof van 75%. Dat betekend dat ik 10.5 kg ruwvoer moet afwegen voor de minimale hoeveelheid, waar ik toch soms in de praktijk zie dat ruiters 6 kg afwegen. Wat dus echt te weinig is. 

Zelf je rantsoen berekenenBavaria 0.0 rider Aliene Ruyter

Rantsoen berekeningen zijn in theorie erg simpel. Wat krijgt je paard - de behoefte = de balans met eventueel overschotten of een tekort voor bepaalde waardes. Toch zie ik deze manier weinig toegepast worden wanneer sportpaarden gevoerd worden. Een dierenarts of voedingsspecialist kan hier perfect bij helpen, en zelf berekenen is natuurlijk ook interessant. Het is hiervoor natuurlijk wel belangrijk om te weten wat er in je ruwvoer zit, al is het alleen de droge stof, energie en eiwitwaarde. Daarnaast staan de waardes van je krachtvoer gewoon op de zak. Het CVB (Centraal Veevoeder Bureau) heeft op hun website documenten waar de behoeftes van paarden uitgelegd staan en te berekenen zijn.

Hulp nodig bij het berekenen van je rantsoen? Je kan Aliene gewoon een berichtje sturen! Klik hier om haar via Instagram een privé berichtje te sturen!