HORSEWARE Ice Vibes

1. Verminderd gevoeligheid en zwelling

2. Geeft een boost aan de circulatie

3. Stimuleert het helingsproces

Koelen wanneer een paard een blessure heeft of dreigt te krijgen word steeds meer ‘gewoon’ onder de ruiters op zowel grote- als kleinschalige stallen. Maar waarmee kun je het beste koelen?

Water is de meest bekende en gebruikte manier van koelen. Het is goedkoop, maar het nadeel van water is dat het nooit zo 

koud wordt als ijs. Verder is koelen met water tijdrovend en krijgen paarden er een weke huid van. Veel ruiters maken tegenwoordig gebruik van coldpacks met een bandage eromheen om deze op zijn plek te houden of tendon socks. De Ice Vibe Boots van Horseware zijn de meest innovatieve boots op de markt. Deze bevatten coldpacks, maar ook een trilpaneel. Zo kan je koelen en hou je toch de door- bloeding op gang. De panelen trillen op 3 verschillende instelbare snelheden: zachtjes, medium en en hard interval. De harde interval creeërt harde trillingen om de seconde in plaats van een constante trilling voor een nóg effectievere door- bloeding.


                                                                    

Blessure preventie

Het advies is om te koelen bij een zwelling op het paardenbeen of wanneer deze warm is ter preventie van blessures. Zo verklein je de kans op dikke benen en dus op ontstekingen. Koelen kan niet alleen zwellingen verminderen, maar ook pijn. Wanneer zenuwen gekoeld worden, zijn ze immers minder gevoelig. Als je koelt, trekt het weefsel bij de verdikking samen. Afvalstoffen worden samen met het vocht dat zich had opgehoopt afgevoerd en dat is positief voor de genezing.

‘Vermindert de zwelling, dan komt er ruimte voor gezond ‘reparatiemateriaal’, zodat de blessure sneller herstelt.’


Minder doorbloeding

Het nadeel van koelen is dat bloedvaten vernauwen wat betekent dat er minder doorbloeding plaats vind. Het is daarom beter om vier keer twintig minuten te koelen in plaats van één keer een uur koelen. Telkens wanneer de pezen worden gekoeld dan neemt de door- bloeding gedeeltelijk af, dus wanneer je stopt met koelen en de pezen weer warm kunnen worden word er extra bloed naartoe gepompt, wat voordelig werkt voor de pezen. Dus dit liever vier keer te herhalen voor een voordelig effect in plaats van één keer heel lang koelen. Aan de andere kant moet je ook weer niet te kort koelen, want dan worden de aangetaste weefsels niet bereikt.

De Horseware ICE Vibes zijn verkrijgbaar bij ons in de webshop! Klik hier voor meer informatie.