In deze gastblog van TRUST equestrian vertellen we je alles over de juiste bitmaat. Als je goed kijkt zie je veel paarden met de een verkeerde maat bit rondlopen. De juiste bitmaat is hartstikke belangrijk! Een te klein bit kan irritaties veroorzaken in de mondhoeken terwijl een te groot bit juist onstabiel door de mond heen gaat. Een goed passend bit ligt mooi aangesloten op de mondhoeken waarbij het mondstuk minimaal uitsteekt aan beide kanten. Met onderstaande tips & tricks maak je nooit meer een fout en heb je een blij paard. 

  

Hoe meet je de huidige bitmaat op?

Heb je al een bit maar weet je de maat niet meer? Geen nood. Bij de TRUST bitten worden de maten in het bit gedrukt. Wel wordt er een bepaalde, maar logische maatverdeling aangehouden. Kijk maar eens op jouw eigen bit of je het kunt zien. maatverdeling is als volgt:

1 = 11,5

2= 12,5

3= 13,5

4= 14,5

  

Meten is weten

Super handig en zo vergeet je nooit de maat van je bit! Heb je geen TRUST bit dan kun je het bit zelf opmeten. De breedte van een bit wordt gemeten tussen de ringen, ook wel kaakstuk genoemd. Heb je een stang dan meet je van binnenzijde schaar tot binnenzijde schaar. Bij TRUST kun je kiezen tussen 11,5, 12,5, 13,5 en 14,5. De onderlegtrensen maken we in halve maten, dus 11,5, 12, 12,5 etc.

  

Hoe meet ik een nieuw bit op?

Heb je een nieuw paard en heb geen idee welke bitmaat hij of zij heeft? Dan kun je dit natuurlijk zelf ook opmeten. Het handigste is om dit te doen met een paar bitten die je nog hebt liggen in verschillende maten. Het maakt niet uit wat voor een bit het is, zolang je de maat maar weet. Doe het paard het bit in en zorg dat de mondhoeken mooi aansluiten op de kaakstukken, probeer verschillende maten uit. Hieronder geven we je een paar voorbeelden van goed passende bitten.

 

Heb je geen extra bitten? Dan hebben we nog een ander tipje voor je om de juiste maat op te meten. Knip een tuinslang (of een ander zacht materiaal) af tot ongeveer 15 centimeter lang. Zorg dat er geen scherpe kantjes aan de zijkanten zitten! Meet vervolgens de mond op door de tuinslang op de plek van het bit te leggen en te markeren waar de slang uit de mondhoeken komt. Let wel dat deze methode minder precies is dan wanneer je de mond met een echt bit opmeet.