9x bit problemen & oplossingen

Bitproblemen. Als je er mee te stellen krijgt kan het zowel bij jou als bij je paard voor een hele boel frustratie zorgen . Uiteindelijk is het een kwestie van proberen, maar misschien biedt deze blog een helpende hand. Welk bit je het beste kunt gebruiken bij een jong paard, een paard dat erg met het hoofd schudt of bij een paard dat erg sterk is lees je hieronder. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je paard aangeeft wara hij of zij zich het prettigst bij voelt!

  

Welk bit gebruik je bij een sterk paard?

De keuze voor een bepaald bit is niet zo één twee drie te zeggen. Het is namelijk altijd afhankelijk van wat een paard precies doet en waar hij of zij juist goed en niet goed op reageert. Het kan zijn dat een paard juist hangt aan het bit of er erg tegenaan drukt. Wat bij sterke paarden vaak aan te bevelen is, is een flexi soft bit omdat het eigenlijk veel te flexibel is voor sterke paarden. Hierdoor kunnen ze er niet meer zo tegenaan kunnen drukken. Maar als een paard juist tegen de hand aan drukt, zou ik eerder richting een locked bit gaan kijken. Dit bit blokkeert wanneer er druk tegenaan komt. Ook zou ik voor vaste ringen kiezen, omdat je daarbij nu eenmaal een betere en stabielere connectie hebt met de paardenmond dan bij een bit met losse ringen. 

 

Wat voor bit raad je aan bij een paard die het bit snel vastpakt?

Wanneer het paard zijn bit vastpakt biedt de Cherry roller uitkomst. Dit mondstuk bestaat uit twee rollen die continue bewegen, hierdoor kan het paard het bit eigenlijk niet vastpakken.

 

Welk bit kun je het best gebruiken voor een paard die sterk is in de mond, maar ook gevoelig is voor plekjes?

Een Innos Sense of een lederen bit. Daarbij is het wel de vraag hoe sterk hij precies wordt, want het lederen bit is een beetje flexibel. Een combinatie met een lage neusriem zal hier wel helpen. Maar een Inno Sense bit dat minder flexibel is, een Port Medium, een Port Hard of een Mullen, kan ook. Een Flexi Soft heeft waarschijnlijk te weinig effect.

   

Wat raad je aan voor een paard dat erg naar de hindernis trekt?

Vaak is het een combinatie met de neusriem. Wat vaak aanbevolen wordt is om in plaats van op zoek te gaan naar een ander bit, eens een keer een lage neusriem te proberen. Soms heeft dat al genoeg effect door de druk op de neus.

 

Welke bitten kun je het best gebruiken bij een jong paard?

Bij jonge paarden en pony’s is het belangrijk om het zo makkelijk mogelijk houden. Ze moeten al aan zoveel dingen wennen, dus er hoeven niet nog meer ingewikkelde dingen bij te komen. Vaak zijn een heel simpel enkelgebroken bustrens of een kneveltrens waarbij je die begrenzing aan de zijkant hebt goede keuzes. Als je deze kaakstukken gebruikt ligt het bit nu eenmaal een heel stuk rustiger in de mond dan bij een watertrens en komen je hulpen directer door. De Inno Sense flexi soft bitten zijn ook zeer geschikt voor jonge of ervaren paarden en pony’s. 

 

Wat raad je aan bij een paard die heel beweeglijk in de mond is?

Eigenlijk wil je dan iets meer rust. Allereerst is kiezen voor een stang of een enkelgebroken bit verstandig, zodat het mondstuk al meer rust geeft. En dat dan ook combineren met een vaste ring. 


Welk bit is aan te raden wanneer het paard met het hoofd schud?

Als paarden schudden voelen ze zich vaak niet helemaal op hun gemak, ze willen van de druk of het gevoel van het bit af. Dit gebeurt wel eens bij een dubbelgebroken bit, een aurigan bit of een koperen bit. Wanneer je paard aan koper likt, kunnen er kleine stroomstootjes gegeven worden. Sommige paarden vinden het juist fijn en gaan er van schuimen en kauwen, maar je hebt ook paarden die er helemaal niks van moeten hebben. Dat zijn dan paarden die met het hoofd gaan schudden, de tong uitsteken of het bit niet aannemen. Het is dan verstandig om eens een enkelgebroken mondstuk of een stang te proberen, die gemaakt is van een ander materiaal. 

 

Wat zou je aanraden voor een paard met een smalle mond?

Bij een dubbelgebroken bit kun je tegen problemen aanlopen omdat je twee scharnierpunten hebt. Hierdoor is het bit al wijder. Bij een paard met een smalle kaak, kunnen deze punten op de lagen drukken, wat tot wondjes kan leiden. Het is dus verstandig om in zo’n situatie voor een enkelgebroken bit of een stang te kiezen. 

 

Welk bit is aan te raden bij een paar dat makkelijk op de voorhand valt?

In principe moet je iets vinden waarmee je je paard makkelijker op de achterhand kan houden. Een bit met begrenzing aan de buitenkant, of een bit met een lichte hefboom zou kunnen helpen. Maar een drie-ring absoluut niet, dat is heel makkelijk. Want, doordat de het bakstuk aan één ring gaat en de teugel aan een ander, beweegt het veel en krijg je veel druk op het derde oor. Je drukt je paard als het ware de diepte in.