De invloed van voeding op de hoef

We kunnen op ieder moment invloed uitoefenen op de hoefkwaliteit, omdat hoeven continu groeien: gemiddeld zo'n centimeter per maand.  Deze groei kan je niet versnellen door bijvoorbeeld een supplement te gebruiken. Maar je kan de kwaliteit van de groeiende hoef wel sterk verbeteren door een gebalanceerde voeding aan te bieden en eventueel supplementen bij te geven.. Door het trage groeiproces van de hoef is het wel belangrijk om langere tijd correct te voederen of supplementen te gebruiken gedurende een lange periode. Naast eiwitten en energie spelen bepaalde vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en sporenelementen een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de hoef. Indien een paard voeder krijgt dat al deze belangrijke nutriënten in decorrecte hoeveelheden bevat, is zelfs niet nodig een supplement bij te geven. Wanneer een paard slechts kleine hoeveelheden of helemaal geen kwaliteitsvoeder krijgt is het wel aangewezen aan te vullen met een supplement. Ook bij hoefproblemen kunnen supplementen nuttig zijn.

Belangrijke nutriënten voor de hoef

Ruwweg 90 % van de hoef bestaat uit eiwitten. . Het belangrijkste eiwit in de hoef is keratine, dat bestaat uit verschillende aminozuren. Het zijn vooral die zuren die een grote invloed hebben op de hoef. De belangrijkste aminozuren zijn de zwavelhoudende, zoals cysteïne en methionine. Zwavel zorgt onder andere voor een flexibele verbinding tussen de cellen in de hoefhoorn. Hetzijn bovendien essentiële aminozuren, wat wil zeggen dat ze niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden, en dus via de voeding moeten komen.  Daarnaast zijn er ook heel wat vitamines die een belangrijke rol spelen, zoals Vitamine H, ook wel biotine genoemd. Een hoef kan zich echter niet ontwikkelen met biotine alleen. Uit onderzoek blijkt dat het toedienen van enkel biotine niet het gewenste resultaat heeft. Om duidelijk effect te hebben moeten ook de andere vitamines, mineralen  en aminozuren toegevoegd worden. Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk voor de ontwikkeling van hoornweefsel. Een tekort hieraan wordt in verband gebracht met kroonrandontsteking. Ook vitamine E, D, K en verschillende B vitamines spelen een rol in het metabolisme en de ontwikkeling van de hoef.  Uiteraard zijn naast vitamines ook mineralen belangrijk. Koper heeft een invloed op de buitenste hoefwand,het isbovendien ook een component die helpt celmembranen van de hoefcellen te beschermen en het is een belangrijk element bij de vorming van keratine.  Zink ondersteunt opbouw en herstel van weefselcellen in de hoef en hoefwandcellen. Zink helpt ook bij de synthese van keratine, de belangrijkste bouwstof van de hoef. Selenium helpt bij de bescherming van de celmembranen in de hoef, maar het is wel een sporenelement waarvan een teveel hoefproblemen kan veroorzaken. Overdosering van selenium is zelfs gevaarlijk. Voorzichtig omgaan met het supplementeren van selenium is dus de boodschap. Daarnaast spelen ook vetzuren een rol, ze vormen een barrière voor bacteriën en schimmels, en beschermen zo de hoefhoorn. Daarnaast dragen ze ook bij tot meer elasticiteit. Vetzuren vind je in oliën en vetten.

Er zijn dus heel wat verschillende nutriënten die een invloed hebben op de kwaliteit van de hoeven. Het is belangrijk dat het rantsoen van een paard al die nutriënten bevat in correcte hoeveelheden en verhoudingen. Een enkel nutriënt, zoals bijvoorbeeld biotine, toevoegen aan een ongebelanceerd rantsoen zal daarom nooit een optimaal resultaat geven.

Cavalor® Hoof Aid

Cavalor® Hoof Aid ondersteunt een gezonde hoefgroei en -kwaliteit.

Het heeft een nutritionele ondersteuning om een goede hoefkwaliteit te onderhouden en om de stevigheid van de hoef te verbeteren. Naast goed beschikbare biotine werd ook vitamine A, vitamine D3 en zink toegevoegd. Dit is vooral belangrijk voor een goede groei en samenstelling van de hoeven. Cavalor® Hoof Aid bevat bovendien ook methionine, een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de processen die gepaard gaan met de hoefontwikkeling.

Biotine – alles wat een hoef nodig heeft?


Biotine, ook wel vitamine H of vitamine B8 genaamd, is een essentiële wateroplosbare B-vitamine die vaak wordt gebruikt als supplement voor paarden met een zwakke hoefkwaliteit. Hoewel er bij paarden slechts enkele onderzoeken uitgevoerd zijn die de effectiviteit van biotine nagaan en de bevindingen vaak verdeeld zijn, zijn er in de praktijk een niet te onderschatten aantal paarden waarbij de hoefkwaliteit zichtbaar verbeterd is na suppletie met biotine. Biotine is van nature aanwezig in o.a. gras en ook de Cavalor® voeders zijn verrijkt met biotine ter bevordering van een gezonde hoefgroei. Bovendien kunnen sommige bacteriën in de dikke darm biotine aanmaken. De exacte biotine-behoefte van een paard is niet gekend maar een niet-gebalanceerde voeding kan tekorten veroorzaken. Praktijkervaring leert dat een minimale dosis van 25-30 mg biotine per dag vereist is om werkelijk een effect te hebben.

Cavalor® Hoof Aid combineert goed beschikbare biotine met een hoge dosis vitamine A en D3. Vitamine A draagt bij aan de ontwikkeling van de hoefwand. Een tekort aan vitamine A wordt gelinkt aan kroonrandontsteking. Ook vitamine D3 speelt een belangrijke rol in het metabolisme en de ontwikkeling van hoefweefsel.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van verschillende ingrediënten effectiever is dan biotine alleen. Cavalor® Hoof Aid bevat ook zink. Zink helpt bij de synthese van keratine, wat zorgt voor sterke, stevige hoeven. Ook ondersteunt zink de opbouw en het herstel van weefselcellen in de hoef en hoefwandcellen. Cavalor® Hoof Aid bevat ook calciumcarbonaat. Calcium speelt een rol in de synthese van zwavelbruggen die ervoor zorgen dat de eiwitten in de hoefwand aan elkaar gekoppeld worden. Methionine tenslotte is een essentieel, zwavelhoudend aminozuur dat de flexibiliteit van de hoef ondersteunt.

 

Cavalor® Hoof Aid Special

Stimuleert een optimale ontwikkeling van de hoef en bevordert de hoefkwaliteit. Cavalor® Hoof Aid Special is een ultra complete en geconcentreerde mix van alle nutriënten die bijdragen tot een optimale ontwikkeling en kwaliteit van de hoef. Het bevat niet alleen biotine, maar ook gisten, sulfaatverbindingen, aminozuren, vetzuren, … Deze combinatie van ingrediënten is van groot belang om een opmerkelijke impact te hebben op de hoef en noodzakelijk als je daadwerkelijk probleemhoeven wil aanpakken en weer gezond wil krijgen.

Belangrijke ingrediënten

Biotine is zonder twijfel het meest gekende ingrediënt dat gebruikt wordt om hoefproblemen te herstellen. Hoewel er bij paarden slechts enkele onderzoeken uitgevoerd zijn die de effectiviteit van biotine nagaan en de bevindingen vaak verdeeld zijn, zijn er in de praktijk een niet te onderschatten aantal paarden waarbij de hoefkwaliteit zichtbaar verbeterd is na suppletie met biotine.

Biotine is van nature aanwezig in o.a. gras en ook de Cavalor® voeders zijn verrijkt met biotine ter bevordering van een gezonde hoefgroei. Bovendien kunnen sommige bacteriën in de dikke darm biotine aanmaken. De exacte biotine-behoefte van een paard is niet gekend maar probleemhoeven zijn zeker gebaat met een hogere dosis biotine. Let wel: een minimale dosis van 25- 30 mg biotine per dag is vereist voor een zichtbaar effect. Daarom bevat Cavalor® Hoof Aid Special een relatief hoge dagelijkse dosis biotine.

Naast biotine bevat Cavalor® Hoof Aid Special nog tal van andere ingrediënten die een bewezen effect hebben op de kwaliteit en ontwikkeling van de hoef. Om de stabiliteit van Cavalor® Hoof Aid Special te garanderen werden de vitamines in het product gescheiden van de sporenelementen. Op die manier krijgen de sporenelementen en de vitamines geen kans om met elkaar in reactie te treden en kunnen ze optimaal functioneren.

De groene korrels bevatten vitamines en mineralen, waaronder MSM, B-vitamines, vitamine C en choline chloride, wat een belangrijk aantal lichaamsfuncties beïnvloedt. De beige korrels bevatten o.a. de sporenelementen koper en zink die in een goed opneembare vorm zijn toegevoegd. Verder bevat Cavalor® Hoof Aid Special ook de essentiële aminozuren lysine en het zwavelhoudend methionine dat de flexibiliteit van de hoef ondersteunt.

Naast deze ingrediënten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en de kwaliteit van de hoef bevat Cavalor® Hoof Aid Special ook levende gisten. Zij ondersteunen de vertering en zorgen ervoor dat de voeding zo goed mogelijk opgenomen wordt wat een gunstig effect heeft op de algehele conditie en vitaliteit van het paard.