De perfecte dressuur knotten

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest.. Het opzoeken van video tutorials over hoe je de mooiste dressuur knotten of roosjes maakt. Van iedereen op stal om advies vragen tot het smeken of iemand anders het voor je kan doen. Het is en blijft oefenen oefenen oefenen!

Daarom hebben wij voor jou een stapsgewijze handleiding gemaakt! 

Stap 1

Voordat je begint met vlechten, zorg je ervoor dat je al je spulletjes verzameld en bij de hand hebt. Het is een beetje onhandig om er tijdens het vlechten achter te komen dat er iets ontbreekt of niet meer op voorraad hebt. De volgende spullen kunnen in ons lijstje zeker niet ontbreken!

  • Een vlechtnaald
  • Vlecht stiekjes
  • Een manenkammetje
  • Klem of wasknijper
  • Vlechtdraad (wax)
  • Water met spons of een mousse/spray
  • Haarlak
  • Krukje
  • Goeie muziek!

 

Alle benodigdheden zijn te vinden in onze webshop! Klik hier om een kijkje te nemen!
Vlecht benodigdheden

Nog een gouden tip is het van te voren toilleteren van de manen van je paard. Het vlecht een stuk fijner wanneer de manen schoon zijn en niet té lang. De ideale lengte van de manen is ongeveer een hand breedte lang.  Zorg er ook voor dat je géén producten gebruikt die de manen van je paard glad maken, dan blijven de knotjes niet goed zitten.
Als de manen van je paard alle kanten opspringen is het misschien een idee om een sleazy of deken met hals de nacht van te voren op te doen zodat de manen mooi plat op de hals liggen. Wanneer je regelmatig inknot of vlechtjes bij je paard maakt, ‘train’ je de manen om wat platter te blijven liggen! Geen slecht idee dus om de vlechtjes na je wedstrijd even te laten zitten!

Stap 2

Zet een lekker muziekje op, want je bent wel even bezig met de perfecte knotten! Kam de manen goed uit en maak ze nat met water of breng de mousse aan. Verdeel de manen nu in gelijke stukken doormiddel van het manenkammetje. De regel is dat de breedte van je kammetje aangeeft hoe breed je het vlechtje moet maken, maak hierna een duidelijke scheiding op de manenkam met behulp van het kammetje. Zet vervolgens een klemmetje of wasknijper in de manen die je nog niet gaat vlechten, zodat er niks in de weg hangt van het vlechtje die je nu gaat maken.

Stap 3

Nu kun je echt beginnen met vlechten! Je kunt nu voor twee opties kiezen: een knotje die netjes en strak op de manenkam ligt, of een knotje die wat ‘hoger’ op de manenkam zit en meer op een roosje lijkt.
Voor een ‘strak’ knotje moet je eerst de 3 plukken gelijk verdelen en vervolgens een strak vlechtje naar beneden maken. Voor een roosje vlecht je de eerste twee of drie slagen recht omhoog van de manenkam en ietsje losser. Hierna pak je het vlechtje weer terug op de hals en vlecht je hem vervolgens weer strak naar beneden.

Gigi grey

Stap 4

Het uiteinde van ieder vlechtje vouw je mooi dubbel naar binnen gericht met hetzelfde stiekje. Dit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk lelijke uitsteeksels krijgt. Gebruik hier eventueel een extra stiekje voor wanneer je paard dikke manen heeft of veel uitstekende haren!

Stap 5

Tijd voor naald en draad! Knip 1 stukje draad voor elke knot. Deze moeten ongeveer net zo lang zijn als wanneer je 2 handen boven elkaar houd. Maak aan het uiteinde van elk draadje een knoopje of lusje, dit zorgt ervoor dat je draad beter blijft zitten in je knotje. Stop nu je draad door het oog van de naald.

Stap 6

De eerste steek van de naald met draad gaat door de voorkant van het dubbelgevouwen stukje van de vlecht. Vervolgens steek je de naald onderin door het begin van je vlechtje, waardoor je naald en draad er aan de andere kant van de manenkam weer uit komt. Steek je naald op dezelfde manier terug en trek het touw goed strak. Nu zit de vlecht stevig dubbelgevouwen en kan je deze gemakkelijk oprollen/dubbelvouwen tot een knotje!

Stap 7

Nu je je vlechtje in een knot kan draaien/vouwen, herhaal je de steektechniek van stap 6. Je haalt de naald er herhalend van onder naar boven door het knotje heen en trekt deze telkens goed strak. Zie je dat het knotje een tikkeltje scheef gaat? Dan maak je een ‘scheve’ steek door je knotje in plaats van een rechte, zodat de linker- of rechterkant iets meer omhoog gelift word en het knotje weer recht is. Let telkens goed op waar je draad is en probeer deze écht goed er telkens van bovenin de manenkam naar onderin de manenkam te steken! Zo voorkom je dat je draad zichtbaar is in het midden van je knotje.

Ons motto is: Liever een paar steken teveel dan een paar steken te weinig!

Stap 8recht vs te hoog

Blijf telkens goed kijken of je alle knotjes op dezelfde hoogte zet en ze ongeveer even groot zijn! Zo krijg je het mooiste resultaat. Wanneer je klaar bent, knip je de touwtjes strak tegen het knotje af en spray je er haarlak overheen zodat je knotjes extra goed blijven zitten!

Op de foto rechts kun je goed zien dat de eerste drie knotjes mooi op dezelfde hoogte zitten en dat de knotjes die erna volgen nét wat hoger zitten. Je kan dit vermijden door de draden van deze knotjes bijvoorbeeld minder strak aan te trekken.

Stap 9

Als je paard géén oornetje draagt is het mooi om de voorpluk van je paard ook netjes strak in te vlechten vanaf de bovenkant. Dit kan je met een stiekje vast zetten, maar je kan deze ook met naald en draad vast zetten. Kijk dan wel goed waar je de steken zet en het draad enigszins verborgen zit!

Stap 10

Hoe haal je het beste de knotjes eruit? Laat de schaar links liggen en pak in plaats daarvan een tornmesje. Hiermee kun je de draadjes voorzichtig los trekken zonder dat je per ongeluk een stuk manen eraf knipt.


Dit was het stappenplan van eventing groom Selena van de Velde. Zij verscheen eerder in onze eerste groom van de maand special! Benieuwd wat voor onmisbare producten zij in haar wedstrijdkast heeft liggen? Klik dan hier!

Onze tweede groom van de maand is eventing groom Rick Hilhorst. Hij verteld hierin meer over zijn tijd bij Olympisch eventing amazone Merel Blom. Meer lezen? Klik dan hier!

Selena van de Velde met Image of Roses, FEI Nations Cup Boekelo 2019