5 tips van eventing groom Selena. Ze is nu ruim 7 jaar lang de groom van Ilonka Kluytmans en ze zijn volledig op elkaar ingespeeld. Met maar één blik weten ze al wat ze van elkaar willen of verwachten. Selena deelt hier 5 items die in haar wedstrijdkast zeker niet mogen ontbreken.

Een schroevenset

Één van de belangrijkste items in je wedstrijdkast naast je tuig en rijspullen, een schroevenset. Natuurlijk gebruik je deze in de cross, maar het komt ook vaak voor dat de dressuur- of springring zich op gras bevind en het paard dan ook schroeven nodig heeft om te voorkomen dat hij uitglijd. Elke bodem is uiteraard anders. De een is wat harder door langdurige droogte terwijl de ander ontzettend glad is door vele regenval. Gelukkig zijn er ontzettend veel verschillende soorten schroeven die je aan de hand van de bodem kunt aanpassen aan wat je bij je paard indraait. 


Extra setje hoefijzers

Het komt vaak voor dat een paard tijdens een meerdaagse wedstrijd één of meer van zijn hoefijzers verliest. Hij kan er bijvoorbeeld eentje kwijtraken vlak vóór de cross of een in de cross terwijl je de dag erna nog moet springen. Wij hebben dus altijd een extra complete set hoefijzers van ons paard mee zodat de smid deze er snel weer onder kan slaan wanneer je het oude ijzer niet meer kunt vinden.


Duct tape en tie wraps

Twee materialen die onmisbaar zijn in onze wedstrijdkast. Elke wedstrijd opnieuw is het weer knutselen om al je spullen op te hangen of te plaatsen bij je box. Met tie wraps kan je bijvoorbeeld je stalgordijn en stalafsluiter vast maken. Duct tape komt goed van pas wanneer je snel iets moet repareren zoals een emmer of gebroken uiteinde van je teugels vlak voor je de ring of cross in moet. Veel grooms gebruiken ook tape om crossbeschermers extra goed vast te maken zodat ze zeker niet afzakken tijdens de cross.


Cavalor Leather Soap

Telkens wanneer Ilonka klaar is met rijden maak ik het tuig schoon met Cavalor Leather Soap. Zo blijft het tuig de gehele wedstrijd mooi en soepel zonder het per se in te moeten vetten. Deze leather soap is geschikt na ieder gebruik van het tuig.

Cavalor Leather soap wit


Babypoeder en -doekjes

Om onze paarden extra te laten shinen voor de keuring of dressuurproef gebruiken we babydoekjes. Hiermee maken we hun neus en ogen schoon waardoor ze extra zwart lijken en mooi glimmen. Let wel op dat je geen doekjes met parfum o.i.d. erin koopt en voornamelijk kijkt naar ‘sensitive’ doekjes. Babypoeder gebruiken we bij schimmels of paarden met witte benen nadat de benen droog zijn van het wassen waardoor ze net die extra witte glans krijgen.