Tegenwoordig zien we op onder andere spring- dressuur- en eventing wedstrijden paarden met de opvallendste neusriemen rondlopen. Sommige zien er erg indrukwekkend uit en anderen lijken dan weer op de exemplaren die je nog zult herkennen uit je ‘manegetijd’. Ingewikkeld of niet, iedere neusriem heeft een ander doel met bijbehorende voor- en nadelen. In deze blog zetten we de meest voorkomende neusriemen onder elkaar, worden de verschillende functies uitgelegd en delen we de voor- en nadelen.

De neusriemen die je het meest tegenkomt en het vaakst verkocht worden zijn de hannoveraanse neusriem (ook wel de lage neusriem genoemd), de gecombineerde neusriem (een hoge neusriem met sperriem) en de mexicaanse neusriem (figure 8).

Let op: Alle neusriemen (behalve de lage neusriem) moeten op voldoende afstand van het jukbeen worden geplaatst. Meestal is dit ongeveer 1-2 vingers onder het jukbeen. Bij een te diepe neusriem kunnen er drukplekken ontstaan.

Lage neusriem

 De lage neusriem zit van alle neusriemen het mooist op een paardenhoofd om de mond te kunnen sluiten. In principe loopt deze neusriem recht over het bit, waardoor het stabieler in de mond ligt. Wanneer je de lage neusriem te laag plaatst  wordt de luchttoevoer geblokkeerd, dus het is wel belangrijk dat hij op de juiste hoogte hangt (4 vingerbreedtes boven de neusgaten).

Door het smallere ontwerp en de lagere positie is deze neusriem wel een stuk scherper dan een hoge of gecombineerde neusriem. Dit maakt de neusriem geschikt voor paarden die bijvoorbeeld met een normaal bit worden bereden, maar van tijd tot tijd wat sterker kunnen worden. De druk op het onderste deel van de neusbrug maakt dat deze paarden iets makkelijker terugkomen en iets lichter in de hand worden. 

Ook bij het africhten en opleiden van jonge paarden wordt er steeds vaker gekozen voor de lage neusriem. Wanneer je deze gebruikt leer je een paard van begin af aan dat hij zijn mond dicht moet houden en daarnaast ligt het bit stabiel in de mond. 

Een ‘nadeel’ van de lage neusriem is dat sommige paarden er voor het oog een iets wat lang hoofd door krijgen. Dyon bedacht hier iets op. Namelijk een combinatie van de hoge en lage neusriem. Bovenin een neusriem die druk uitoefent op het neusbeen, want hier kan een paard meer druk verdragen dan beneden. En in combinatie met de lage neusriem wordt de druk beter verdeeld.

Let op! Bij paarden met een smallere mond bestaat echter het risico dat deze neusriem op het zachte deel van het neusbeen ligt. Dat deel is zeer gevoelig en kan het onder te grote druk breken.

 

Gecombineerde neusriem

De gecombineerde neusriem wordt ook wel gezien als de standaard neusriem en kom je ruwweg overal tegen. Bij het gebruik van een gecombineerde neusriem wordt er meer druk uitgeoefend rondom de neus en slechts een beetje aan de boven- en onderkant om de mond dicht te sperren. Hij ligt onder het bakstuk en de sperriem loopt over het bit heen. Hierdoor liggen de bitringen vrij en dit zorgt dan weer voor een rustigere positie van het bit in de mond van het paard. Deze neusriem kan nuttig zijn voor paarden zich graag vast maken of extreem vaak hun mond open doen. Als je paard vaak met zijn tong bezig is kun je ook voor een lage neusriem kiezen.

 

Mexicaanse neusriem

Deze neusriem wordt vaak vaak gebruikt in combinatie met een bontje, hier valt hij ook aan te herkennen.

Bij de mexicaanse neusriem ligt het drukpunt midden op de de neus en lopen de riemen daar gekruist overheen. Het drukpunt is dus in het midden en niet zozeer rondom. De Mexicaanse neusriem biedt het paard de meeste kans om vrij te ademen en wordt daarom vaak gebruikt in de eventingsport. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden.

Let op!  Als de riemen over het jukbeen lopen kan dit leiden tot overmatige druk bij een sterke inwerking, omdat er weinig huid over het bot zit. Het paard zal dan de druk proberen te ontlopen.  Paarden met een gevoelige huid kunnen sporen van huidirritatie en mogelijk schaafwonden krijgen door alsmaar te kauwen. De juiste bevestiging onder het jukbeen is daarom absoluut noodzakelijk.

 

Verschil per discipline

 

Je ziet dus wel regelmatig dat er in elke discipline een bepaalde voorkeur voor een neusriem is. Zo wordt in de jachtsport wordt vaak gereden met een hoge neusriem, zien we in de springsport vaak een gecombineerde neusriem en in de eventing wordt er sneller gekozen voor een mexicaanse neusriem. Maar, omdat een neusriem onlosmakelijk is verbonden met een bit, rijden steeds meer eventingruiter de cross met een lage neusriem, omdat deze net een stukje meer controle geeft. 

Combinatie met het bit

 

Wat veel mensen vergeten is dat de neusriem onlosmakelijk is verbonden met het bit en dat ze ook invloed op elkaar hebben. In principe kun je iedere neusriem bij elk bit gebruiken, maar bij het geven van bitadvies wordt er vaak iets opgemerkt. Namelijk; dat als niet het bit, maar de neusriem veranderd wordt, er qua controle hetzelfde bereikt wordt. Bijvoorbeeld: Bij gevoelige paarden kun je geen scherper bit gebruiken, maar wel voor een andere neusriem met een ander drukpunt kiezen met hetzelfde resultaat tot gevolg. 

Alles bij elkaar moet je zelf, net als bij het kiezen van een bit, aanvoelen wat het best werkt voor jouw paard. Is het niet te scherp? Is het scherp genoeg? Daar moet je mee spelen! Maar één ding: Je kunt net zoveel controle winnen door het gebruik van een andere neusriem als door het wisselen van het bit.