Hulpteugels

  

Hulpteugels worden in de paardensport gebruikt om het paard en de ruiter te helpen en dit doen ze door de lichaamshouding van het paard te beïnvloeden. Er zijn verschillende hulpteugels, elk met een eigen effect. Wanneer je met hulpteugels wilt rijden, is het belangrijk om dit eerst te overleggen met jouw trainer/instructeur. Als een hulpteugel verkeerd wordt gebruikt, heeft de teugel een onjuiste functie, waardoor het paard zich dan zal afsluiten en dat zal erg oncomfortabel zijn voor het paard en ruiter. Bovendien zal dit de communicatie tussen paard en ruiter verslechteren. Er zijn diverse soorten hulpteugels, onderstaand worden er een paar uitgelicht. De volgende hulpteugels die hieronder worden beschreven, zijn ook beschikbaar in ons assortiment hier bij Teun van Riel horse supplements.

  

Martingaal

De eerste beelden van de martingaal komen uit de zestiende eeuw. Er wordt gedacht dat een soldaat deze hulpteugel heeft uitgevonden. De martingaal is een van de meest gebruikte hulpteugels en wordt voornamelijk gebruikt door springruiters. De martingaal voorkomt dat het paard zijn hoofd extreem omhoog kan doen. Wanneer het paard het hoofd opheft, maakt de martingaal een hoek, zodat het bit naar beneden werkt op de lagen en niet op de minder gevoelige mondhoeken. Hoe langer de ruiter deze hulpteugel laat, des te beter het paard zijn hoofd omhoog kan doen. Zodra het paard het hoofd laat zakken, neemt de druk van het trainingshulpmiddel af. De belangrijkste voorwaarde voor het gebruik van de martingaal is het gebruik van teugelstoppers. Zonder teugelstoppers, kan de martingaal vast komen te zitten aan het bit en dan zal het zeer scherp en direct op het bit werken. Bovendien moet de martingaal zo worden afgesteld dat deze hulpteugel los hangt wanneer het paard zijn hoofd op de juiste plaats heeft. Het gebruik van de martingaal vork van Dyon in combinatie met een borsttuig van Dyon, creëert een martingaal. Een borsttuig verzekerd je ervan dat het zadel goed op zijn plaats blijft liggen. Gebruik een borsttuig niet bij een slecht passend zadel. Het zadel moet op zichzelf staand wel goed passen en liggen.

  

    

Slofteugel

De slofteugel is een lange, doorlopende leren of stoffen hulpteugel die door beiden bitringen gaat en daarna tussen de twee voorbenen aan de singel bevestigd wordt. De ruiter heeft dus twee paar teugels in handen. De slofteugel kan ook worden vastgemaakt aan de zijkanten van het zadel. Het doel van de slofteugel is een juiste hoofd-hals houding van het paard door de opwaartse beweging te beperken. Wanneer het paard het hoofd te hoog houdt zal deze hulpteugel inwerken en druk geven op het bit. Wanneer het paard nageeft zal de druk afnemen. Voor het gebruik van deze hulpteugel is enige oefening en gevoel in de ruiterhand vereist. De ruiter bepaald tijdens het trainen hoe strak de hulpteugel is. Bij correct gebruik van de slofteugel hangt deze in een boogje als het paard in de juiste hoofd- en nek positie loopt en alleen strak staat als het paard zich teveel omhoog wil drukken.

   

   

Gogue

De Gogue is een hulpteugel die je tijdens de training onder het zadel kunt gebruiken, maar ook tijdens het longeren komt hij soms van pas. In principe werkt de Gogue in een soort driehoeksverhouding. De teugel geeft druk achter de oren en loopt  door de bitring heen weer terug naar de leren riem onder de buik, zodat een driehoek wordt gevormd. Hierdoor wordt het voorwaarts strekken beperkt, het paard moet ronder worden. Doordat de hulpteugel vanuit achter de oren werkt, ontstaat er een natuurlijke houding en druk. Wanneer het paard zijn hoofd omhoog doet, zorgt de druk achter de oren ervoor dat het paard zijn hoofd weer naar beneden brengt. Als je de Gogue tijdens het rijden gebruikt, heb je in tegenstelling tot bij een slofteugel geen extra teugels in handen. En als je paard in de goede houding loopt, doet de gogue ook niks meer. Deze hulpteugel is vooral populair bij springruiters.

   

   

Thiedeman

De thiedeman is een combinatie tussen twee hulpteugels, namelijk een slofteugel en een martingaal. Deze hulpteugel heeft het meeste weg van een martingaal. De riemen van de thiedeman komen overeen met die van de martingaal, maar worden niet met ringen aan de teugels gehangen. Een thiedeman heeft clipjes, die worden vastgeklipt aan D-ringetjes die aan de teugels zitten. De werking van de thiedeman lijkt op die van de slofteugel, maar is een stuk beperkter. Dit komt doordat de lengte van deze hulpteugel vastzit, en niet wordt bepaald door de ruiter.

   

  

!!

Deze drie hulpteugels kunnen je enorm helpen, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Het is daarom ook ontzettend belangrijk dat je niet zelf met hulpteugels gaat rommelen. Vraag altijd aan je instructeur/trainer om met je mee te kijken. Of vraag (online) advies aan een ruitersportzaak.