Hoe voorkom je maagzweren bij paarden?

Zit je paard niet zo lekker in zijn vel of presteert hij minder dan je verwacht? Veel paarden hebben last van iets wat je niet kunt zien: maagzweren. We leggen je in deze blog uit wat maagzweren zijn, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je ze kunt behandelen.


Wat zijn maagzweren?

Maagzweren zijn kleine, pijnlijke wondjes op de maagwand. Paarden kunnen hun eetlust verliezen, afvallen en verzwakken. De symptomen zijn moeilijk te herkennen, maagzweren kan je op het eerste gezicht niet zien. Paarden met maagzweren kunnen symptomen vertonen zoals een verminderde prestatie, zure houding, slechte vacht, tandenknarsen, kieskeurig eten en gewichtsverlies. Om maagzweren met zekerheid vast te stellen moet je een gastroscopie uit laten voeren door de dierenarts.


Hoe ontstaan maagzweren?

Hoe ontstaan maagzweren? Een deel van de maag van het paard wordt beschermd tegen het zuur dat door de maag wordt geproduceerd. Dit zuur helpt de maag om het voer te verteren. Een paardenmaag is snel leeg en omdat de maagzuurproductie nooit stopt ontstaat er een probleem wanneer het paard niets te eten heeft. Bij intensieve beweging zoals galopperen kan het zuur opspatten tegen het onbeschermde deel van de maagwand. De maagwand raakt dan beschadigd en er kunnen maagzweren ontstaan.


Hoe voorkom je maagzweren?

Gelukkig kan je maagzweren voorkomen met de volgende tips:

  • • Zorg dat er altijd ruwvoer beschikbaar is zoals hooi. Dit helpt de zuurtegraad te verminderen.
  • • Voer meerdere kleine porties, zodat de maag nooit leeg is
  • • Vermijd stress


Welke supplementen helpen tegen maagzweren?

Heeft je paard last van maagzweren? Of wil je ze voorkomen? Dan kan je jouw paard ondersteunen met onderstaande supplementen die je ook in onze webshop kunt bestellen:

Cavalor Gastro Aid

Cavalor Gastro Aid

Om maagzweren te behandelen moet het maagzuur geneutraliseerd worden of de maag beschermd worden tegen het zuur. Cavalor Gastro Aid is een poedervormig mengsel die de zuurproductie in de maag neutraliseert, maagslijm beschermt, een genezend effect heeft op maagzweren en een kalmerende en pijnstillende werking heeft. Het is een veilig en effectief alternatief om de maagwand te beschermen zonder de goede bacteriën in de darmen te schaden. Bestel Cavalor Gastro Aid hier.

Cavalor Gastro Aid Pasta

Cavalor Gastro Aid pasta

Cavalor Gastro Aid Pasta heeft dezelfde werking als de Cavalor Gastro Aid poeder. Maar heeft jouw paard mindere eetlust door de maagzweren en is het moeilijk om Gastro Aid in poedervorm toe te dienen? Kies dan voor de Cavalor Gastro Aid pasta. Bestel Cavalor Gastro Aid pasta hier.