6 Meestgestelde vragen over bitten

In deze blog geven we antwoord op de 6 meestgestelde vragen over bitten. De bit experts van TRUST equestrian krijgen een heleboel vragen over bitten, bitkeuze en bitadvies. Aangezien TvR een bitspecialist is, delen we graag deze vragen en de bijbehorende antwoorden. Want, je weet nooit genoeg!

   

Waar moet je op letten als je een nieuw bit koopt?

   

Als je op zoek gaat naar een nieuw bit is de kwaliteit het allerbelangrijkst. Dit geldt niet alleen voor TRUST bitten, maar ook voor bitten van andere merken. Maar voor welk bit en welk merk je kiest hangt natuurlijk ook af van wat je budget is. Als je een goedkoop bit zoekt omdat je ervan uitgaat dat je hem snel weer vervangt of als je voor een bit gaat die langer meegaat kun je er niet omheen. Verder is het belangrijk om, voordat je een bit koopt, zelf na te denken over de vorige bitten die je gebruikt hebt en jezelf de vragen te stellen; Wat ging er goed? En wat ging er minder? In de winkels en online zien we gelukkig steeds meer mensen die je goed kunnen helpen en met je mee kunnen kijken.

   

Hoe weet je of een bit goed past?

   

Qua dikte zie je het heel aan het feit of je paard zijn of haar mond nog kan sluiten. Maar qua lengte komt het vaak voor dat het bit te lang is voor de paardenmond. Bij een bit met losse ringen kun je aanhouden dat het bit aan de zijkanten bij een doorhangende teugel een halve centimeter naar buiten uitsteekt, op deze manier heb je ook plek voor de bitringen. Bij een D-trens of een bustrens mag het bit gewoon tegen de mond aansluiten. De hoogte is moeilijk te zien, maar kun je voelen. Bij de meeste paarden past het vaak wel.

  

Wat is het verschil tussen een bit met losse en vaste ringen?

  

Het verschil tussen vaste en losse ringen zie je natuurlijk bij elk materiaal. Maar bij een losse ring kunnen de ringen, zoals de naam al doet vermoeden, vrij bewegen. Omdat er veel speling mogelijk is, nemen de meeste paarden dit bit wel makkelijk aan. Maar, omdat het bit altijd in beweging is, is er altijd een moment waarop je de connectie verliest door de draaibeweging. Wanneer je een kaakstuk neemt met een vaste ring zal je aanleuning stabieler worden, omdat het bit vast ligt in de mond en de hulp directer in komt.  Wanneer je voor een bit met losse ringen kiest, is het zeker aan te raden ook bitringen te gebruiken. Door de losse ringen kan het altijd gebeuren dat een stuk van de lip klem komt te zitten tussen het bit en de mondhoek. Met bitringen voorkom je dat.

  

Wat is het verschil tussen een bustrens en een D-trens?

  

De vaste ringen van een bustrens en de D-trens zorgen in vergelijking met een watertrens voor veel rust in de mond. Ook geeft het een stabielere verbinding. Het bit ligt dus rustig in de mond en bij een bustrens geeft het druk achter de oren en op de kaak. Bij een D-trens is dit een iets ander verhaal. Het gedeelte boven het mondstuk is langer, waardoor het meer druk geeft achter de oren. Ook is de steeg langer bij een D-trens, waardoor het tegen de wangen van het paard drukt. Hierdoor kun je je paard aan de zijkanten makkelijker begrenzen, wat het makkelijker maakt om te stellen en te sturen. Dit kaakstuk wordt vaak gebruikt bij jonge paarden.

   

Wat is het verschil tussen een dubbelgebroken en een enkelgebroken bit? 

  

Een dubbelgebroken bit heeft twee scharnierpunten die ervoor zorgen dat het bit iets losser in de mond ligt. Door het tussenstukje heb je wel altijd een constante druk op het midden van de tong. Helaas zie je wel regelmatig dat paarden die veel met een dubbelgebroken bit zijn gereden, beginnen met het uitsteken van de tong of de tong over het bit gooien omdat ze de druk niet prettig vinden. Bij een enkelgebroken bit heb je maar één scharnierpunt, wat zorgt voor meer druk op de lagen en de zijkant van de tong. Het grootste verschil zit hem dus in de druk en het is erg belangrijk dat je kijkt naar waar je paard het best op reageert.

   

Wanneer gebruik je een bit met een tongboog?

  

Je kunt deze mondstukken het best gebruiken wanneer je een paard hebt die de tong graag uitsteekt of de tong over het bit gooit. Een tongboog haalt de druk van de tong en geeft hem meer ruimte.