Scheren kun je leren

   

Het is weer herfst, het seizoen van de vele veranderingen. Zo ruilt je paard zijn zomervacht in voor een dikke wintervacht en daarom worden de scheerapparaten weer uit de kast getrokken. Weet je niet precies hoe je jouw paard veilig en snel scheert? Geen nood, want scheren kun je leren.

  

Waarom?

  

Maar waarom zou je je paard eigenlijk scheren? Voornamelijk omdat de dikke wintervacht van de paarden ze behoorlijk in de weg kan zitten tijdens de trainingen, arbeid en competities. Het paard kan zijn warmte niet goed kwijt door de dikke vacht waardoor het paard zijn zweet gaat vasthouden en hij goed nat kan worden. Met name in de winter kan deze natte warme vacht door de koude temperaturen snel afkoelen en is het paard sneller vatbaar voor een verkoudheid.

Na de eerste scheerbeurt blijft de vacht groeien. De meeste paarden krijgen daarom tussen oktober en eind januari nog twee extra scheerbeurten. Het beste moment om je paard te scheren is twee weken voor een belangrijke wedstrijd of keuring. De vacht heeft dan de tijd om te herstellen, krijgt glans en ziet er egaal uit.

  
Stap 1: Voorbereiding

  

Voordat je het scheerapparaat uit de kast haalt, is het aan te raden om je paard de dag van te voren van te wassen. Des te minder vuil of zand er in de vacht zit, des te beter het scheren gaat! Zorg er tevens ook voor dat de messen van je scheerapparaat scherp genoeg zijn, de messen even geolied worden en dat je apparaat schoon is. Doe dit ook tijdens het scheren. Tussendoor moet je de mesjes regelmatig schoonmaken en oliën. Controleer regelmatig of het scheerapparaat niet te heet wordt, want anders kan je paard brandplekken oplopen.

  

Stap 2: Begin makkelijk

  

Begin met scheren op een plek waar je paard het goed kan zien en hij niet te gevoelig is, zoals de schouder of begin van de

hals. Houd het scheerapparaat met de messen vlak op de vacht en duw hem zachtjes door de haren heen. Het is van belang dat je tegen de haren in scheert en je probeert de huid van het paard zo strak mogelijk te houden. Dit voorkomt dat er geen huidplooien tussen de messen kunnen komen. Probeer lange stukken te scheren zodat er een soort stroken komen.

  

Stap 3: Extra handjes

  

Veel paarden vinden de benen, met name de onderbenen en hoef rand, erg vervelend. Hier voelen ze de trillingen van het scheerapparaat extra hard. Hierbij is het handig als er iemand anders bij is om je te helpen. Diegene kan bijvoorbeeld de onderbenen optillen zodat je deze gemakkelijker kunt scheren. De vetlok wordt meestal niet geschoren. Door die haren aan de kogel komt er geen water in de kootholte en ontwikkelt een paard minder snel mok. Tevens mag je oren nóóit aan de binnenkant scheren. Dat haar biedt bescherming tegen kou, vuil en insecten.ontstaan die elkaar mooi overlappen, dit zorgt voor een mooi geheel.

  

Stap 4: Lekker laten zitten

  

Voor het paard zijn welzijn is het beter om de tastharen met rust te laten! De haren rondom de ogen, neus en mond hebben een belangrijke functie voor jouw paard. De haren rondom de ogen helpen bij het op tijd ontwijken van voorwerpen en de tastharen rond de neus en mond dienen om soorten voedsel van elkaar te onderscheiden en om te voorkomen dat je paard zijn hoofd stoot.

  

Tip!

   
Tip: wrijf je paard na het scheren in met een doek, dat vind het paard fijn en daarnaast gaat de huid dan meer glanzen.