Herfst/Winter.. de tijd van het jaar om de meeste paarden weer te (laten) scheren. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

 

Voornamelijk omdat de dikke wintervacht van de paarden ze behoorlijk in de weg kan zitten tijdens de trainingen, arbeid en competities. Het paard kan zijn warmte niet goed kwijt door de dikke vacht waardoor het paard zijn zweet gaat vasthouden en hij goed nat kan worden. Met name in de winter kan deze natte warme vacht door de koude temperaturen snel afkoelen en is het paard sneller vatbaar voor een verkoudheid.

Na de eerste scheerbeurt blijft de vacht groeien. De meeste paarden krijgen daarom tussen oktober en eind januari nog twee extra scheerbeurten. Het beste moment om je paard te scheren is twee weken voor een belangrijke wedstrijd of keuring. De vacht heeft dan de tijd om te herstellen, krijgt glans en ziet er egaal uit.


Het scheren

Voordat je het scheerapparaat uit de kast haalt, is het aan te raden om je paard de dag van te voren van te wassen. Des te minder vuil of zand er in de vacht zit, des te beter het scheren gaat! Zorg er tevens ook voor dat de messen van je scheerapparaat scherp genoeg zijn, de messen even geolied worden en dat je apparaat schoon is. Doe dit ook tijdens het scheren. Tussendoor moet je de mesjes regelmatig schoonmaken en oliën. Controleer regelmatig of het scheerapparaat niet te heet wordt, want anders kan je paard brandplekken oplopen.

Begin met scheren op een plek waar je paard het goed kan zien en hij niet te gevoelig is, zoals de schouder of begin van de

hals. Houd het scheerapparaat met de messen vlak op de vacht en duw hem zachtjes door de haren heen. Het is van belang dat je tegen de haren in scheert en je probeert de huid van het paard zo strak mogelijk te houden. Dit voorkomt dat er geen huidplooien tussen de messen kunnen komen. Probeer lange stukken te scheren zodat er een soort stroken komen te 

Veel paarden vinden de benen, met name de onderbenen en hoef rand, erg vervelend. Hier voelen ze de trillingen van het scheerapparaat extra hard. Hierbij is het handig als er iemand anders bij is om je te helpen. Diegene kan bijvoorbeeld de onderbenen optillen zodat je deze gemakkelijker kunt scheren. De vetlok wordt meestal niet geschoren. Door die haren aan de kogel komt er geen water in de kootholte en ontwikkelt een paard minder snel mok. Tevens mag je oren nóóit aan de binnenkant scheren. Dat haar biedt bescherming tegen kou, vuil en insecten.ontstaan die elkaar mooi overlappen, dit zorgt voor een mooi geheel.

Voor het paard zijn welzijn is het beter om de tastharen met rust te laten! De haren rondom de ogen, neus en mond hebben een belangrijke functie voor jouw paard. De haren rondom de ogen helpen bij het op tijd ontwijken van voorwerpen en de tastharen rond de neus en mond dienen om soorten voedsel van elkaar te onderscheiden en om te voorkomen dat je paard zijn hoofd stoot.


Tip: wrijf je paard na het scheren in met een doek, dat vind het paard fijn en daarnaast gaat de huid dan meer glanzen.

Wat voor scheer model heeft mijn paard nodig? 

Over het algemeen worden paarden helemaal geschoren met soms uitzonderingen op het hoofd, bij de staartwortel en de plek waar het zadel ligt. Het is vaak makkelijk wanneer de scheerlijnen van tevoren met bijvoorbeeld krijt op het paard zijn gemarkeerd.

Niet iedereen kiest ervoor zijn paard volledig te scheren. Er zijn verschillende modellen mogelijk. De modellen zijn afhankelijk van het type en intensiviteit van arbeid die jouw paard moet verrichten.

 

•             Het dekenmodel

Geschikt voor paarden die normale arbeid verrichten in de winter. Het gehele paard wordt geschoren, behalve het model van een uitrij deken op de rug van je paard. Daar laat je de haren staan. Zo kan het paard tijdens de arbeid zijn warmte kwijt, zweet hij niet al te veel maar is toch nog enigszins beschermd.

•             Borst en buik streep

Paarden die zonder deken staan en dus een dikke wintervacht hebben, kunnen soms hun warmte niet goed kwijt. De borst en buik streep is enkel een geschoren streep vanaf de keel van je paard, langs de onderkant van de hals, tussen de voorbenen door tot en met onderkant van de buik.

•             Full body clip

Geschikt voor paarden die zware arbeid verrichten of op bijvoorbeeld wedstrijden worden uitgebracht. Bij dit model wordt het paard volledig geschoren.

•             Hoog streepmodel

Vergelijkbaar met het lage streepmodel, echter is dit geschikt voor paarden die licht tot medium werk moeten verrichten. Het hoofd kan half/helemaal of niet geschoren worden.

•             Laag streepmodel

Geschikt voor paarden die normale arbeid verrichten, maar toch zijn warmte niet goed kwijt kan. Het lijkt een beetje op het borst en buik streep model. Het enige verschil is dat de streep breder wordt geschoren en ook het onderste deel van de buik en billen van je paard worden geschoren.

•             Jachtmodel

Geschikt voor paarden die normaal tot zwaar werk verrichten. Hierbij wordt het hele paard geschoren behalve de benen en de plaats waar het zadel komt te liggen. Zo zijn de benen van je paard of pony nog beschermd tegen de kou.

Het juiste scheerapparaat 

 Er zijn talloze scheerapparaten op de markt waar je uit kunt kiezen. Kies je er eentje met draad of draadloos, groot of klein en wat voor accuduur wil je dan? Voordat je een scheermachine gaat kopen is het handig om te weten wat je ongeveer fijn vindt. Er zijn ook kleinere scheerapparaten te koop, dit zijn opscheermachines of tondeuses. Deze scheermachines zijn geschikt voor het fijnere werk zoals het opscheren van de benen en de oren.

Om een paard te kunnen scheren heb je een scheermachine nodig met een goed vermogen. Hoe meer vermogen een scheermachine heeft, hoe zwaarder hij in de hand zal liggen. De meeste scheermachines zijn elektrisch (met een snoer). Enkele apparaten, vooral tondeuses en opscheerapparaten beschikken over een accu en kunnen ook draadloos gebruikt worden. Het scheren van een paard neemt al snel meer dan een uur in beslag, een te zwaar apparaat werkt dan niet fijn.

 Ieder scheerapparaat bestaat uit een tweetal onderdelen: de scheerkop en de messen. De scheerkop bevindt zich aan het uiteinde van de scheermachine. Hierop worden de messen gemonteerd. Dit onderdeel zorgt voor de aandrijving van de messen. De scheerkop moet na gebruik gereinigd worden om vervuiling en slijtage te voorkomen. Bij een scheerapparaat zit een messenset. Deze messen bestaan uit twee onderdelen: een ondermes en een bovenmes. Het bovenmes bestaat meestal uit 31 tanden, het ondermes uit 23 tanden. De gemiddelde snijdhoogte van een messenset is meestal 3mm. Deze afmetingen/aantallen zijn afhankelijk van het merk, maar ook van hoe kort je de vacht wilt scheren. Hoe meer tanden het mes heeft, hoe streeplozer het eindresultaat is. En hoe kleiner de snijdhoogte, hoe korter de haren geschoren worden, en hoe gladder het paard wordt. Deze messensets zijn vaak los te koop, maar zijn niet universeel. Met een set messen kan je ongeveer vier tot vijf paarden scheren, afhankelijk van hoe schoon je paard is. Hoe meer zand in de haren, hoe sneller je messen bot zullen worden. Tondeuses en opscheermachines hebben vaak maar een mes, en het mes is ongeveer de helft qua grootte van de scheerapparaten voor het lichaam.

Onmisbaar tijdens het scheren voor je scheermachine is een smeermiddel. Je kan er voor kiezen om olie te gebruiken. Deze olie is hier bij Teun van Riel horse supplements te koop en heeft als doel de scheermachine te smeren. Olie heb je nodig om directe wrijving tussen de messen te voorkomen. Als er te veel wrijving tussen de messen komt dan worden de messen te warm, dit is pijnlijk voor je paard, en het werkt slijtage van de messen in de hand. Voor dat je begint met scheren moet je een paar druppels olie op de tanden en aan de zijkant van de messen druppelen. Tijdens het scheren herhaal je dit regelmatig: ongeveer 1 keer per 15 minuten. Zet de scheermachine uit als je deze gaat voorzien van olie.

Als je klaar bent met scheren verwijder dan de haren in de scheerkop en vergeet niet de luchtfilters van de scheermachine schoon te maken. Doe dit allen bij een scheerapparaat waarvan de stekker uit het stopcontact is. Paardenharen kruipen makkelijk in de machine en zorgen ervoor dat op den duur de scheermachine niet genoeg koeling krijgt en warm gaat lopen, dit is schadelijk voor je machine. Het is dan ook aan te bevelen dat je tijdens het scheren, als je even stopt om de scheermachine te oliën, je ook even de luchtfilters uitborstelt. Je kan zelf je scheermachine schoonmaken met een borstelset, deze wordt vaak bij je apparaat meegeleverd, of met een oude tandenborstel. Verwijder je messen om het apparaat goed schoon te kunnen maken. Het is aan te raden je scheermachine eens per jaar na te laten kijken door een erkende monteur.

Voor meer verschillende scheerapparaten klik dan hier

Welke deken doe ik op?

Een ongeschoren paard heeft een thermo neutrale zone tussen de -5 en 15 graden Celsius. Dit betekent dat hij over het algemeen tussen deze temperaturen niet staat te rillen van de kou en ook niet zal gaan zweten. Bij een geschoren paard begint deze zone al vanaf 10 graden. In de regel betekent dit dat het geschoren paard het dus bij ± 8 graden koud begint te krijgen terwijl dat bij een ongeschoren paard pas bij de ± -5 graden voorkomt.

Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind en regen aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur. Koude wind of langdurige neerslag kan dus een reden zijn om wel een deken te gebruiken en in plaats van één deken kun je ook voor laagjes kiezen. Houd er rekening mee dat twee dunnere dekens meer warmte geven door de isolerende werking van de lucht die ertussen zit dan een enkele deken.

Specificatie

Warmte

0-100 gram

Lichte deken (ca. 0 tot +15)

200-300 gram

Medium deken (ca. -10 tot +10)

300-500 gram

Dikke deken (ca. -20 tot +

Neem een kijke op onze website voor dekens zoals deze en nog veel meer! Klik hier!